Ανασκαφή Μεσοβυζαντινού Ναού στο Σισάνι

ΜΕΣΟΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΝΑΟΣ – ΣΙΣΑΝΙ

Στα βυζαντινά χρόνια πρέπει να υπήρχε επισκοπή με άλλο όνομα αφού στο χρυσόβουλο του 1019 του Βασιλείου Β’ δεν αναφέρεται Επισκοπή Σισανίου. Στις αρχές του 16ου αιώνα το Σισάνι αναφέρεται πλέον ρητά ως έδρα επισκοπής.

Η ύπαρξη επισκοπής στα μεσοβυζαντινά χρόνια δικαιολογεί την ανέγερση του επιβλητικού ναού που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, ο οποίος θα ανήκε σε ένα άγνωστο βυζαντινό αστικό κέντρο.

Ο ναός έχει μήκος 34,50 μ. και πλάτος 18,50 μ. και οικοδομήθηκε πάνω στα ερείπια πρωιμότερου κτίσματος του 5ου – 6ου αιώνα μΧ. Ανήκει στον τύπο της σταυροειδούς εγγεγραμμένης τρίκλιτης βασιλικής με τρούλο. Το τετράγωνο στο οποίο εγγράφεται ο τρούλος ορίζεται από τέσσερις ογκώδεις πεσσούς και έχει πλευρά 6,70 μ. Όλοι οι χώροι του ναού πρέπει να ήταν θολοσκεπείς.

Σήμερα ο Επισκοπικός Ναός έχει αναδειχθεί και έχει καταστεί επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος. Πραγματοποιήθηκαν εργασίες αποκατάστασης των οικοδομικών λειψάνων και συντήρησης του ζωγραφικού διακόσμου. Τοποθετήθηκε κλειστό στέγαστρο, ώστε να εξασφαλιστεί η προστασία και η προβολή του επισκοπικού ναού, του σημαντικότερου μνημείου της περιοχής του Σισανίου.

 
 
 

Ωράριο λειτουργίας : Τρίτη έως Παρασκευή      10:00πμ – 14:00μμ

Τηλέφωνο : 2465022254

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει

Παλαιοντολογικό Μουσείο – Σιάτιστα

Ι.Ν Αγίου Γεωργίου – Σιάτιστα

Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου – Σιάτιστα

Αρχοντικό ΜΑΝΟΥΣΗ – Σιάτιστα